Quantcast
Channel: Linux Unix
Viewing all articles
Browse latest Browse all 96

Suse Enterprise Server 11 LDAP

$
0
0

Bu makalemde Suse Enterprise Server 11 SP2 içerisinde ldap server kurulum ve ayarlarını anlatacağım.

 

Suseyi yeniden kurmak isteyenler kurulum seçeneğinde software kısmında yer alan LDAP server seçeneğini seçmeleri yeterli olacaktır. Eğer bu seçeneği seçmeyip kuranlar ya da var olan sisteme kuracak olanlar ise Yast control paneli içerisinden Ldap Server menüsünden kurulum yapabilirler. Bunun işletim sisteminin dvd’si sisteme takılı olması gerekmektedir. Firewall kısmında ldap 389 nolu porta izin vermeniz gerekmektedir.

 

 

image001

 

 

İlk olarak Ldap server kuracağımdan LDAP server seçeneğiyle devam ediyorum

 

LDAP Server’ın konfigürasyon ekranında database oluşturup, düzenleme yada silme yapacağımız, schema ile ilgili değişiklikler yapabileceğimiz, certifika kullanıp kullanmayacağımızla ilgili her türlü ayar bu ekranda mevcut.

 

 

image002

 

 

İlk olarak Global Setting alanının altında TLS Settings kısmında kullanıcıların sertifika kullanarak ldap database’ne bağlanmasını istemiyorum. Enable TLS seçeneğini kaldırıyorum.

 

 

image003

 

 

image004

 

 

Bu kısım önemli arkadaşlar. Yeni bir database yaratacağımdan add seçeneğini seçiceğim ve domain suffix bilgilerini gireceğim.

 

 

image005

 

 

Burada database type kısmında BDB: Berkeley Database ve HDB:  Open Ldap Database şeklinde iki seçenek mevcut. Defaultta gelen hdb database seçeneğini seçiyorum

 

Base Dn kısmında dc=test, dc=local (test.local)

 

Administrator dn kısmında bir değişiklik yapmıyorum. Siz admin ya da başka bir kullanıcı yazabilirsiniz

 

Ldap şifremi belirliyorum.

 

Database’in nerede saklanacağı kısmında bir değişiklik yapmıyorum default olarak bırakıyorum.

 

Next dediğimde directory nin olmadığıyla ilgili bir uyarı veriyor ve yaratılması gerekiyor Yes seçeneğiyle devam ediyorum.

 

 

image006

 

 

Bir sonraki ekranda ldap veritabanın replikasyon seçenekleri geliyor herhangi bir değişiklik yapmıyorum çünkü ortamda tek ldap server mevcut.

 

 

image007

 

 

Next dediğimde kurulumu tamamlamış oluyorum ve database kısmında ldap bilgilerimi görüyorum.

 

 

image008

 

 

Bu ekranı kapattıktan sonra  YAST control panelinde LDAP client seçeneğine seçip aşağıdaki ekrandaki ldap bilgilerini giriyorum. Ldap serverın olduğu makinada bu işlemleri yapıyorum. Siz başka bir Suse Sles 11 yada Open Suse’yi client olarak kullanacaksanız ldap server’ın ip adresini yazmalısınız. Advanced Configuration seçeneğiyle bir sonraki ekrana geçiş yapıyorum.

 

 

image009

 

 

Bu ekranda client settings tarafında hiç bir işlem yapmadan administration settings seçeneğine geliyorum ve administrator DN kısmında LDAP kullanıcı ve domain suffix bilgilerini giriyorum.  Create Default Configuration Objects seçeneğini işaretliyorum bu kısım LDAP server oluştururken schemada ve user tarafındaki default ayarı kullanmasını istiyorum. Alt seçenekte Home Directories on This Machine seçeneğini seçiyorum kullanıcının /home klasörünün burada tutulacağını belirtiyorum.

 

Configure User Management Settings kısmında ise ldap şifremi yazıyorum LDAP client ayarlarımı tamamlıyorum.

 

 

image010

 

 

Sıra geldi kullanıcıları ayarlamaya. LDAP Server içersinden YAST control panelinden User And Group Management konsolunu açıyorum.  Sağ tarafta bulunan Set Filter ksımından LDAP users seçeneğini seçiyorum ve gelen ekranda ldap şifremi giriyorum. (Database kısmında oluşturduğum şifre)

 

 

image011

 

 

Artık Add seçeneğiyle kullanıcımı oluşturabilirim. Kullanıcımın details kısmında group ayarlarını ayarlayabilirim ama burada default olarak bırakıyorum.

 

 

image012

 

 

Ldap server’ıma root ile login olup terminal konsolunu açtıktan sonra getent /passwd komutumla oluşturduğum kullanıcımı görüyorum.

 

 

image013

 

 

Oluşturduğum kullanıcımla Windows üzerinden third party program ile bağlanacağım

 

http://jxplorer.org/downloads/users.html adresinden linux, solaris ve Windows için olanı indirebilirsiniz.

 

Programı kurduktan sonra file menüsünden connect seçeneğini seçiyorum ve gelen ekranda ldap servermın ip adresini, base dn bilgilerini ve kullanıcı bilgilerini giriyorum.

 

 

image014

 

 

Connect olduktan sonra ldap içeresinde bulunan objeleri görebiliyorum.

 

 

image015

 

 

Makalemizin sonuna geldik. Umarım faydalı bir makale olmuştur. Bir sonraki makalemizde görüşmek üzere.

 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 96

Trending Articles


Mide ağrısı için


Alessandra Torre - Karanlık Yalanlar


Şekilli süslü hazır floodlar


Flatcast Güneş ve Ay Flood Şekilleri


Gone Are the Days (2018) (ENG) (1080p)


Yildiz yükseltme


yc82


!!!!!!!!!! Amın !!!!!!!!!


Celp At Nalı (Sahih Tılsım)


SCCM 2012 Client Installation issue