Bir önceki makalemizde işletim sistemimizi kurarken raid yapımızı oluşturmuştuk. Bu makalemizde ise aktif çalışan işletim sisteminde raid bölümü oluşturup yönetimini örneklemeye çalışacağım.
Raid bölümler oluşturmak , silmek ve yönetmek için mdadm komutunu kullanıyoruz. Çalışacağımız sistem Red Hat Enterprise Linux 6 update 3.
Md 0 ve Md 1 daha önce oluşturduğumuz için Md2 ilen devam ediyorum. Create oluşturma komutuyla md2 adında raid 0 tipinde iki diskten oluşan ve disklerin adlarını da belirttiğim komutla Md2 adında bir devices oluşturuyorum.
Oluşturmuş olduğum disk ham formatta bunu formatlayıp işletim sisteminin tanıyacağı bir alan oluşturmamız lazım. Mke2fs komutuyla ext4 tipinde oluşturduğumuz md2 diskini formatlıyorum.
Backup diye bir dosya oluşturup formatladığım md2 diskimi buraya mount ediyorum. Disklerimin çıktısına bakıyorum df komutuyla. Artık md2 de kullanılabilir durumda.
Biraz da Raid yapılarının yönetimine bakalım. /etc/mdadm.conf dosyasının çıktısına baktığımda disklerin hangi raid tipinde hangi adla oluşturduğumuzu görebilirsiniz. Yalnız çıktıda da gördüğünüz gibi diskler UUID leriyle gözükmektedir.
Bu UUID lerin hangi disklere denk geldiklerini görmek için blkid komutuyla çıktılara bakabilirsiniz. İşaretlediğim 3 diskin aynı UUID değerine eşit olduğunu görebilirsiniz.
/proc/mdstat komutuyla Raid disklerin çıktılarına bakalım. Burada da disk boyutları, hangi disklerin bağlı olduğu ve disklerin aktif olup olmadığını gösterir. Md0 ‘ın sonunda gözüken UUU bu 3 diskinde aktif olduğunu göstermektedir. Disklerden birinde hata olduğunda buradaki değerlerde değişecektir.
Query çekerek te raid yapıları hakkında bilgi alabiliriz ama burası çok ayrıntılı değildir ve disklerde oluşan bir hatayı buradan takip edemeyiz.
Aktif olan Raid devices ları /dev altında görebilirsiniz.
-D veya –detail komutuyla raid devices lar hakkında çok daha ayrıntılı bilgi alabilirsiniz. En alt satırda tanımlı olan disklerini ve aktif pasif durumlarını söylemektedir.
-E komutuyla Meta Data bilgilerinin çıktısına bakabilirsiniz.
Mount edilmiş olan bir raid diski stop etmeye kalktığımızda hata alırız. Öncelikli olarak mount edilmiş diski kaldırmamız gerekmektedir. Mount etmesek te raid diskimizin aktif olduğunu /dev altından bakabilirsiniz.
Ancak stop ettiğinizde raid diskinizi /dev altında göremezsiniz.
Stop ettiğimiz Raid diskimizi yeniden aktif hale getirelim. İşletim sistemini kurarken md0 ve md1 ‘in disk bilgileri /etc/mdadm.conf dosyasının içine otomatik olarak oluşmuştu fakat biz md2 yi sonradan yaptığımız için conf dosyasında göremiyoruz. Mdadm –A /dev/md2 komutuyla yeniden aktif hale getirmek istiyorum ama hata alıyorum conf dosyasında md2 nin disk bilgileri tanımlı olmadığı için.
Conf dosyasına yazmadan da raid i aktif hale getirebilirim ama hangi diskleri bu raid içine tanımlı olduğunu bilmem gerekiyor.
Conf dosyasının içine disklerin bilgilerini yazıyorum en alt satırda çıktısını aldım oradan görebilirsiniz. Conf dosyasının içine ARRAY /dev/md2 devices=/dev/sda3,/dev/sdc4 ekliyorum. Md 2 yi stop ediyorum ve bu sefer mdadm –A /dev/md2 yazdığım zaman raid i çalıştırdığını görebilirsiniz. Gidip conf dosyasına sorduğu zaman disk bilgilerini alıp aktif hale getirdi.
Disklerimden birini söküyorum. Mesajlara baktığım zaman disk sdc de hata aldığını görebilirsiniz.
/proc/mdstat çıktısına baktığımda disklerin bir tanesinden hata aldığını görebilirsiniz ( UU_ )
Md0 raid in ayrıntılı bilgilerine bakıyorum ve en altta sdc1 diskini okuyamadı için bozuk disk olarak işaretleyip raid yapısından silmiş gözükmekte.
Diskimi tekrar takıyorum. Hangi disklerin hangi raid yapısına dahil se -- add komutuyla onlara yeniden ekliyorum. /proc/mdstat çıktısına baktığımda recovery işleminin başlamış olduğunu görebilirsiniz. Öncelikli olarak Md0 eklediğim için onun recovery işlemi bittikten sonra md1 için olanda ardından başlayacaktır.
Recovery işlemleri bittikten sonra tekrar mdstat dosyasının çıktısına bakıyorum ve disklerim sorunsuz olarak raid yapısına dahil edilmiş ( UUU )
Son olarak kontrol yapmak istiyorum ve sistem mesajlarına bakıyorum. Md0 ve Md1 için recovery işlemlerinin tamamlandığı gözükmekte ve hata almamış.
Bir sonraki makale de görüşmek üzere.